Disqus Shortname

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επέκταση του ακαταδίωκτου για όλο τον ιατρικό κλάδο στην πανδημία, ζητούν σύσσωμοι οι γιατροί

γιατροί





Την επέκταση του ακαταδίωκτου που ισχύει για τα μέλη της επιτροπής των ειδικών ζητούν για το σύνολο του ιατρικού κόσμου, οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας, με αφορμή την τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή. Πιο συγκεκριμένα ζητούν η νομική "ομπρέλα" να συμπεριλάβει και τους νοσοκομειακούς γιατρούς “που δίνουν τη μάχη κατά της πανδημίας εδώ και πολλούς μήνες, κάτω από πολεμικές συνθήκες”, όπως τονίζουν.

Ο ένας μετά τον άλλο, οι Ιατρικοί Σύλλογοι όλης της χώρας ζητούν από το Υπουργείο Υγείας να ανοίξει περαιτέρω η «ομπρέλα» νομικής προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα σε τροπολογία στη Βουλή και να συμπεριλάβει -εκτός από τα μέλη των τριών επιτροπών επιστημόνων που γνωμοδοτούν για τα μέτρα κατά της πανδημίας- και τους μάχιμους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων.

Πρώτος “έσυρε τον χορό” των αντιδράσεων, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος δήλωσε διαμαρτυρόμενος, ότι αποποιείται των προνομίων που του παρέχει η συγκεκριμένη τροπολογία, ως μέλος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι ο ΠΙΣ είχε ζητήσει από την αρχή της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο του 2020 να υπάρξει συγκεκριμένη δίκαιη ρύθμιση για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων “που παλεύουν καθημερινά κάτω από αντίξοες και πολεμικές συνθήκες με τον κορωνοϊό και μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικά ζητήματα. Ένα αίτημα που είχε δει με κατανόηση ο Υπουργός Δικαιοσύνης”, όπως είπε.

Είχε προηγηθεί η ψήφιση τροπολογίας το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή, εν μέσω διαμαρτυριών από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την οποία παραχωρήθηκε ασυλία στους ειδικούς επιστήμονες των Επιτροπών που γνωμοδοτούν για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, σχετικά με την εφαρμογή και την άρση των περιοριστικών μέτρων στη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 της τροπολογίας αναφέρει ότι τα μέλη των Επιτροπών, «δεν ευθύνονται δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για τη γνώμη που διατύπωσαν ή για την ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω Επιτροπών».

Δείτε επίσης: Συνεχίζεται ο σάλος για την “ασυλία” των ειδικών

«Σε εξέλιξη δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον γιατρών σε όλη τη χώρα»

Οι ιδιώτες γιατροί χαρακτηρίζουν “απολύτως λογική και αναγκαία” τη συγκεκριμένη ρύθμιση που απαλλάσσει από ποινικές ευθύνες τους γιατρούς, “γι’ αυτό εξάλλου ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιταλία κ.α”, αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος και προσθέτει, πως “πρέπει ωστόσο να προηγηθούν οι γιατροί και νοσηλευτές όλης της χώρας που δίνουν τη μάχη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γενικός γραμματέας του ΠΙΣ, Γιώργος Ελευθερίου, ο οποίος σημειώνει ότι είναι “λογικό” να παρέχει το Υπουργείο Υγείας νομική κάλυψη στους επιστήμονες και «να αποποινικοποιείται η έκφραση επιστημονικής άποψης”, ωστόσο χαρακτηρίζει “άτοπο” την ίδια στιγμή, να αφήνει ακάλυπτο το σύνολο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Την ώρα μάλιστα, που όπως τονίζει, “δεκάδες δικαστικές ενέργειες εναντίον ιατρών βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα”.

“Για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών, καλώ το Υπουργείο Υγείας να προτάξει την ΑΜΕΣΗ νομοθέτηση ασυλίας για όλους τους ιατρούς και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο αναχαίτισης της πανδημίας κορωνοϊού”, καταλήγει ο αγγειοχειρουργός Γιώργος Ελευθερίου.

ΙΣΑ: Να επεκταθεί η ασυλία και στους γιατρούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας περίθαλψης

Από την πλευρά του και ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας ζητά, αφενός να ενισχυθούν με μόνιμες προσλήψεις οι δομές υγείας και εφετέρου, να επεκταθεί το ακαταδίωκτο για όλους τους υγειονομικούς

«Ο ιατρικός κόσμος με αυταπάρνηση δίνει από την πρώτη στιγμή τη μάχη ενάντια στην επιδημία, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή του. Αντιλαμβανόμαστε την εθνική ανάγκη ωστόσο η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει για όλους τους υγειονομικούς τις συνθήκες ώστε να δίνουν απερίσπαστοι αυτό τον αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: “Εκτεθειμένοι σε καταλογισμό δυσθεώρητων ποσών οι γιατροί της χώρας”

Και ο τρίτος μεγαλύτερος Ιατρικός Σύλλογος της χώρας, της Πάτρας, κάνει λόγο για μεγάλη παράλειψη από την πλευρά της πολιτείας, που αφήνει “αθωράκιστο το ΕΣΥ” από ενδεχόμενη μαζική νομική εμπλοκή εκατοντάδων ιατρών και εργαζομένων στο χώρο της υγείας σε δικαστικούς αγώνες.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Άννα Μαστοράκου, δηλώνει:

“Με την ψήφιση της μεροληπτικής τροπολογίας για το ακαταδίωκτο της έκφρασης της επιστημονικής άποψης της επιτροπής λοιμώξεων, εμβολιασμού και διαχείρισης εκτάκτων συμβάντων δημόσιας υγείας προκύπτει η γύμνια της πολιτικής βούλησης για θωράκιση της νομικής προστασίας του επιστημονικού ιατρικού έργου στην πρώτη γραμμή της μάχης. Η παράλειψη αυτή αφήνει αθωράκιστο το ΕΣΥ από ενδεχόμενη μαζική νομική εμπλοκή εκατοντάδων ιατρών και εργαζομένων στο χώρο της υγείας σε δικαστικούς αγώνες, με πιθανό καταλογισμό δυσθεώρητων ποσών στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας”.

Καταλήγοντας η κα. Μαστοράκου υποστηρίζει ότι η νομική ασυλία σε μία χώρα με χρόνιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας “είναι η ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας για λόγους ηθικής τάξεως, ισονομίας και αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς, υπό συνθήκες πολεμικής εκστρατείας, των ιατρών και νοσηλευτών της χώρας”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ:www.i

ΕΛΑ ΚΑΙ ΕΣΥ ΣΤΗΝ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΠΟΤΕ, ΑΝ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΙΟΣ...



ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
 ΧΩΡΙΣ ΧΡΩΜΑ, ΚΟΜΜΑ, ΔΟΓΜΑ 

  
 ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ”   
ΚΕΝΤΡΙΚΗ Ε.ΣΥ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ



ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ 

600 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 


50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ 


ΔΟΜΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ 


ΠΡΟΣΟΦΟΡΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ Τ.Χ.Σ. 

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια