Πέντε μήνες μετά την διαβούλευση που είχε ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων εκ μέρους των σωματείων και ομοσπονδιών παραγωγών λαϊκών αγορών ολόκληρης της χώρας κι αφού άφησε ενδιαμέσως τις αντιδράσεις να καταλαγιάσουν, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, εκμεταλλευόμενη την απόσπαση της προσοχής της κοινής γνώμης στην υπόθεση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έφερε τελικά την Τρίτη στις συνεδριάσεις των Επιτροπών της Βουλής το νομοσχέδιο για τον λεγόμενο «εκσυγχρονισμό» των λαϊκών αγορών.
Ψηφίστηκε επί της αρχής μόνον από τους βουλευτές της ΝΔ
Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που δίνει τέλος στο θεσμό των λαϊκών αγορών με τον χαρακτήρα που έχουν τα τελευταία 100 χρόνια και που πέρασε επί της αρχής, έστω και μόνο με τις ψήφους των κυβερνητικών βουλευτών. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 ενώ επιφυλάχθηκαν να δηλώσουν την τελική τους στάση στην Ολομέλεια το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε το νομοσχέδιο στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου παρά το γεγονός ότι αντίθετο με τις διατάξεις του τάχθηκε το σύνολο των φορέων των παραγωγών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, που τοποθετήθηκαν κατά την διαδικασία της ακρόασης φορέων, από τη Βούλα Πατουλίδου, Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης έως τους προέδρους των Ομοσπονδιών και Συνομοσπονδιών Σωματείων Λαϊκών Αγορών όλης της χώρας.
Κατά ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25, Περιφέρεια και όλοι οι φορείς
Στην αιχμή της κριτικής βρέθηκε πρωτίστως η βούληση της κυβέρνησης της νέας Δημοκρατίας για αλλαγή της όλης φιλοσοφίας των λαϊκών αγορών με κατάργηση του παραδοσιακού χαρακτήρα τους και της ελεύθερης πρόσβασης των παραγωγών σε αυτές, προκειμένου να ενισχυθεί ο εμπορικός τους χαρακτήρας και να μετατραπούν σε κάτι που προσομοιάζει με υπαίθριο σούπερ μάρκετ.
Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκαν συγκεκριμένα οι διατάξεις που προβλέπουν:
Τη μετατροπή της άδειας των παραγωγών σε επαγγελματική άδεια πωλητή, η οποία ευνοεί τη μετατροπή των αγροτών παραγωγών σε επαγγελματίες πωλητές με εγκατάλειψη της δραστηριότητας του κατ’ επάγγελμα αγρότη και υποχρεώνει όσους διαλέξουν να μείνουν στο χωράφι, να πωλούν τα προϊόντα τους μόνο στον χονδρέμπορο στο ένα τρίτο της τιμής με την οποία μπορούν να τα δώσουν στη λαϊκή.Τη θέσπιση μιας ετήσιας προκήρυξης για τις θέσεις των παραγωγών (που εφόσον π.χ. γίνεται τον Γενάρη, αποτρέπει εμμέσως τον παραγωγό με εποχικά καλοκαιρινά προϊόντα να συμμετέχει και άρα να πάει μετά από 6 μήνες να πουλήσει στη λαϊκή).
Διάρρηξη της απευθείας σύνδεσης αγρότη της υπαίθρου-καταναλωτή της πόλης
Σημειώνεται ότι οι δύο αυτές διατάξεις δίνουν ουσιαστικά τέλος στην ελεύθερη είσοδο των παραγωγών αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές που ισχύει σήμερα, με τρόπο που διαρρηγνύει την απευθείας σύνδεση μεταξύ αγρότη της υπαίθρου και καταναλωτή του μεγάλου αστικού κέντρου, με οικονομική ζημία και των δύο και με οικονομικό όφελος μόνον για τους μεσάζοντες.
Την υποχρέωση κάθε επαγγελματία να εισάγει μέχρι τις 8 το πρωί στην πλατφόρμα του e-καταναλωτής την τιμή εκκίνησης των προϊόντων που διαθέτει καθώς και την ποσότητά τους, πρόβλεψη που στην υπόλοιπη αγορά υπάρχει μόνο για τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά τα σούπερ μάρκετ.Την εκ του πονηρού παραπομπή για ρύθμιση όλων εκείνων των διατάξεων που είχαν παλαιότερα προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις των παραγωγών (π.χ. σχετικά με την είσοδο εταιρειών στις λαϊκές αγορές με όρους πλειοδοτικών διαγωνισμών) σε υπουργικές αποφάσεις που ενδέχεται να ξαναβάλουν τις εταιρείες στις λαϊκές «από το παράθυρο».πηγη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου