Υπενθυμίζοντας για ακόμη μια φορά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, η Δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέας δομής στη Βάστρια “που θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.000 ωφελούμενους, χωρίς η παραμονή τους να είναι μόνιμη στο νησί μας, όπως από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση”.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: “H Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυτιλήνης, σύμφωνα με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και την ανυποχώρητη στάση της, έκλεισε μέχρι σήμερα τις δύο Μεταναστευτικές δομές του Δημοτικού Καρά Τεπέ και του ΠΙΚΠΑ, προχωρώντας άμεσα στην αποκατάσταση τους, για να αποδοθούν και πάλι στους δημότες αναβαθμισμένοι, προς όφελος όλων των κατοίκων του νησιού μας.
Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή, καταδίκασε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την δημιουργία του ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, εκτιμώντας ότι η λειτουργία του είναι καταστροφική για την πόλη της Μυτιλήνης.
Ως γνωστόν, το Δημοτικό Συμβούλιο, με δύο αποφάσεις του, ενέκρινε κατά πλειοψηφία ψήφισμα, με το οποίο τάσσεται υπέρ της δημιουργίας μιας προσωρινής δομής κλειστού τύπου, μακριά από τον αστικό ιστό και τις παθογένειες που βιώσαμε κατ’ επανάληψη. Μιας νέας δομής που δε θα έχει το χαρακτήρα υπερδομής και, φυσικά, θα μπορεί να εμφυσήσει το αίσθημα ασφαλείας στην τοπική κοινωνία.
Αυτή τη στιγμή, το προσωρινό ΚΥΤ Μαυροβουνίου έχει χωρητικότητα 8.000 θέσεων φιλοξενίας, ενώ η νέα δομή στη Βάστρια θα μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.000 ωφελούμενους, χωρίς η παραμονή τους να είναι μόνιμη στο νησί μας, όπως από την πρώτη στιγμή απαιτήσαμε και δεσμεύτηκε η Κυβέρνηση.
Η ολοκλήρωση της δομής θα είναι η αφετηρία, για να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το Μεταναστευτικό. Μακριά από την πόλη της Μυτιλήνης, τα παιδιά μας και την καθημερινότητα μας. Τα συμπλέγματα προηγούμενων ετών δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο σε ένα καλύτερο μέλλον”.
Υπέρ της πολιτικής της κυβέρνησης για την δημιουργία “μικρής κλειστής και ελεγχόμενης δομής χωριτικότητας το πολύ 2500 μεταναστών” τάσσεται με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: “Το Μεταναστευτικό είναι «επίτευγμα» της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τα ελάχιστα μικρά κλειστά κέντρα στα νησιά μας τα μετέτρεψε σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, υλοποιώντας «το δόγμα των ανοιχτών συνόρων» .
Η κυβέρνησή μας, ευθύς αμέσως, μετά τις εκλογές κλήθηκε να διαχειριστεί το ζήτημα που ο ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε, στα τέσσερα χρόνια της Διακυβέρνησής του.
Έτσι, αμέσως μετά τις εκλογές, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, φυλάσσονται αποτελεσματικά τα σύνορα και επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες επί των αιτήσεων των αιτούντων άσυλο, αποσυμφορήθηκαν τα νησιά (ήδη στη Λέσβο σήμερα από 23.500 περίπου μετανάστες, διαμένουν περίπου 1900, οι οποίοι διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες.)
Γίνεται αντιληπτό πόσες δομές θα υπήρχαν σήμερα στα νησιά μας αν Κυβέρνηση ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζητούσε όχι μόνο τη μόνιμη εγκατάστασή τους, αλλά και την ενσωμάτωσή τους σε αυτά.
Παράλληλα, οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας υποχρεώνουν να διατηρούμε Κέντρο Υποδοχής, Καταγραφής και Ταυτοποίησης των αιτούντων άσυλο. Έτσι, όσοι ομιλούν για «καμία δομή στα νησιά μας» αγνοούν ή αποκρύπτουν την πραγματικότητα και συνεπώς δεν προσφέρουν υπηρεσίες στη χώρα.
Όσον αφορά τη Λέσβο, η δομή θα είναι μικρή (χωρητικότητας το πολύ 2.500 μεταναστών) κλειστή, ελεγχόμενη, και ως εκ τούτου ασφαλής, μακριά από κατοικημένη περιοχή και από περιοχές στις οποίες αναπτύσσεται οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, όπως και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μυτιλήνης έχει αποφασίσει.
Οι πρόσφατες, περιορισμένες, αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο από οπαδούς, κυρίως της αντιπολίτευσης, δεν απαντούν στα ερωτήματα:
1. Θέλετε η δομή στο Μαυροβούνι (ΚΑΡΑ-ΤΕΠΕ) να παραμείνει δίπλα στην πόλη της Μυτιλήνης;
2. Γιατί δεν αντιδράσατε τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργεία της κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Σάμο;
Τέλος, πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι μία μικρή κλειστή και φυλασσόμενη δομή στην πατρίδα μας, δεν επηρεάζει ούτε την κοινωνική και πολιτισμική ζωή μας, ούτε την ανάπτυξη του νησιού μας, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο οποίο άρχισαν να πραγματοποιούνται.”
Λέσβος: Κριτική Μπουρνού σε Αθανασίου για τη νέα δομήΚριτική κατά των δηλώσεων του Αντιπροέδρου της βουλής, βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου, ασκεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς, με αφορμή τις δηλώσεις του για την κατασκευή νέας δομής.
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Μπουρνούς τονίζει: «Δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κ. Αθανασίου. Αυτός και το κόμμα του επένδυαν επί χρόνια σε ακροδεξιές τερατολογίες και στην καλλιέργεια των πιο ποταπών ενστίκτων στο εκλογικό τους σώμα, ώστε να ξεχαστούν τα ντροπιαστικά πεπραγμένα τους και να ξανανοίξει ο δρόμος για την εξουσία και τα πολυπόθητα οφέλη της. Αναμενόμενες οι αποσιωπήσεις και τα ψεύδη. Όπως όταν ο κ. Αθανασίου μιλάει για μείωση του αριθμού των «μεταναστών» (αιτούντες άσυλο είναι κ. Αθανασίου, υπήρξατε και λειτουργός της δικαιοσύνης), από 23.500 σε 1.900, χωρίς να αναφέρει βεβαίως ότι σε αυτόν τον αριθμό εκτοξεύτηκαν επί κυβέρνησης ΝΔ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε τη Μόρια με 5.678 άτομα. Και εκτοξεύτηκαν, επειδή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ήρθε αντιμέτωπη με τις συνέπειες των ακροδεξιών εμμονών που καλλιέργησε στους ψηφοφόρους της και στα αυτοδιοικητικά της στελέχη στην ενδοχώρα και αρνιόταν επί μήνες να κάνει αποσυμφορήσεις.
Σήμερα που η πανδημία και οι συνεννοήσεις Ερντογάν-Μέρκελ προκάλεσαν μείωση των ροών, ο κ. Αθανασίου, σπεύδει, κατ’ εντολή Μαξίμου, να χαιρετίσει την κατασκευή της δομής στη Βάστρια, χωρίς καν να ονοματίσει την περιοχή μάλιστα.Σήμερα, ο κ. Αθανασίου θυμήθηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας να υποδέχεται και να καταγράφει τους αιτούντες άσυλο. Αλήθεια; Τώρα προέκυψαν αυτές οι υποχρεώσεις ή υπήρχαν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτός και το κόμμα του αλάλαζαν αφηνιασμένοι να τους «στείλουμε από κει πού’ρθαν»;
Κοροϊδεύει ο κ. Αθανασίου τους ψηφοφόρους του ότι η δομή θα είναι «μικρή», 2.500 ατόμων, αποσιωπώντας ότι θα είναι χωρητικότητας 5.000 ατόμων, που προφανώς στην πρώτη προσφυγική κρίση, και με δεδομένη την φανατισμένη απροθυμία αυτής της κυβέρνησης να μεταφέρει πρόσφυγες στην ενδοχώρα, θα πολλαπλασιαστούν. Ούτε βέβαια θα είναι «κλειστή», καθώς ούτε μπορεί να γίνει, ούτε το έχει δεχτεί αυτός που πληρώνει, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για τα «μεγάλα αναπτυξιακά έργα τα οποία άρχισαν να πραγματοποιούνται», δεν έχουμε κάτι να σχολιάσουμε, θα το αποδώσουμε σε λάθος αντιγραφής από τα προεκλογικά δελτία τύπου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου