Ο Έλληνας θεός Δίας και πρωτόγνωρα αντικείμενα κατευθύνονται προς την Αυστραλία
Ένα άγαλμα 400 κιλών του Έλληνα θεού Δία μαζί με 44 αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα θα εκτεθούν στο Μουσείο της Μελβούρνης της Αυστραλίας για την έκθεση Open Horizons: Ancient Greek Journeys and Connections, αναφέρει ο Guardian .
Σύμφωνα με τα Μ.Μ.Ε, θα εκτεθούν περισσότερα από 20 αρχαία ελληνικά αντικείμενα που δεν έφυγαν ποτέ ξανά από την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου ενός μαρμάρινου αγάλματος σφίγγας – που ανασκάφηκε στα Σπάτα, στην Αττική, τον 19ο αιώνα.
Τα αντικείμενα θα εκτεθούν θεματικά, καθοδηγώντας τους επισκέπτες στο εμπόριο ιδεών και αγαθών των αρχαίων Ελλήνων και στην επιρροή τους στον πολιτισμό και χρονολογούνται από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο.
Η Linda Sproul, διευθύντρια εκθέσεων και εμπειριών στο Museums Victoria, δήλωσε ότι το έκθεμα αφηγείται «μια ιστορία πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ λαών και κοινοτήτων».
«Στην πραγματικότητα κοιτάζουμε αυτά τα αντικείμενα από την αρχή, για να δούμε τι άλλες ιστορίες αποκαλύπτουν αυτά τα αντικείμενα σχετικά με το πώς οι άνθρωποι ζούσαν ο ένας με τον άλλο και πώς επηρέαζαν ο ένας τον άλλο», είπε.
«Αυτή η ιδέα του να ταξιδεύουν οι άνθρωποι και να ανταλλάσσουν ιδέες και συνδέσεις και να συναλλάσσονται ή να έχουν πνευματική πίστη μεταξύ τους, δεν σταμάτησε πριν από 3.000 χρόνια. Έτσι, το πραγματικά θαυμάσιο με εκθέσεις όπως αυτή είναι ότι σας δίνει την ευκαιρία να βγείτε από το χρόνο και να σκεφτείτε όλο το διάστημα που υπάρχουν άνθρωποι και πώς υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ ετών, αιώνων και χιλιετιών».
Η κυβέρνηση της Βικτώριας εξασφάλισε το Open Horizons μετά από ένα ταξίδι του πρωθυπουργού Dan Andrews στην Ελλάδα το 2017, το οποίο ξεκίνησε τη συζήτηση με την προηγούμενη κυβέρνηση για τη βελτίωση των πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Η πολιτειακή κυβέρνηση πραγματοποίησε επένδυση ύψους 2 εκατ. δολαρίων στην έκθεση στον περσινό πολιτειακό προϋπολογισμό.
Η Καλλιόπη Τζάκρη, συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, δήλωσε ότι όλα τα αντικείμενα μεταφέρθηκαν χρησιμοποιώντας κιβώτια με επένδυση από καουτσούκ για να διασφαλιστεί η προστασία τους από τους κραδασμούς του δρόμου και του αεροπλάνου κατά το ταξίδι τους από την Αθήνα.
Η Τζάκρη είναι μέλος της ομάδας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που ταξίδεψε από την Ελλάδα με τα αντικείμενα και τα εγκατέστησε στη Μελβούρνη.
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα πιο διάσημα στον κόσμο.
ΠΗΓΕΣ:
Φωτογραφία δημοσιεύματος: Christopher Hopkins/The Guardian
ΠΗΓΗ:christos-kyriakopoulos-e-sy.org
Δεν υπάρχουν σχόλια